Aerosol Yangın Söndürme Reaktörü Uygulamaları

Aerosol söndürme reaktörleri, uygulama alanı özelliklerine göre, tüm elektromekanik sistem ve araçlarda, jeneratörlerde, türbinlerde, taşıma, iletişim ya da bilgi-işlem merkezlerinde, mutfaklarda, noktasal olarak, veya tüm odayı kapsayacak şekilde kullanılabilir. Oda baskılama amacı ile kullanıldığında aerosol tüm odayı kapsayacak şekilde dağılır. Yangın, söndürücünün (aerosol) tüm odada hedef gözetmeden sabit bir şekilde yayılması ile söndürülür.

Noktasal söndürme metodunda ise aerosol püskürtmesi direk yangın noktasına yönlendirilir. Oda baskılama, alan küçük olduğunda ve risk yaygın olduğunda kullanılır, noktasal püskürtme ise potansiyel yangın çıkış noktaları bilindiğinde uygulanabilir. Örneğin bilgi-işlem odasının zemini ya da switch kabini oda baskılama için, noktasal püskürtme mutfakta fritözler, ocaklar için, ya da makinelerin yanıcı gaz biriken bölümleri için kullanılmaktadır. Gerektiğinde her iki yaklaşım birden kullanılabilir. Yangın söndürme sisteminin tasarımı, alanın tanımlanması ve risk faktörlerinin belirlenmesi ile gerçekleşir. Oda baskılamada mekan hacmi, noktasal püskürtmede ise eşyanın tanımı ve ortam şartları ön plana çıkmaktadır.

Gemilerde Aerosol Uygulaması

Bir gemide, potansiyel yangın tehlikesi bulunduran, makine, mutfak, yaşam ve uyuma alanları, elektronik ve elektrik tesisat gibi birçok öğe, dar bir alana sıkışmış vaziyette bulunur. Bunun yanında denizde olmanın getirdiği yardımdan uzak olma faktörü de eklenince, yangın söndürme çok önem kazanmaktadır. Geminin yapısı içerisindeki şömine etkisi, ve ısı ileten çelik konstrüksyon duvarlar, alevin çabuk yayılması için mükemmel bir ortam sunar. Üstelik gemilerde, ahşap ve plastik gibi yanıcı maddeler kolayca alev alıp zehirli gazlar üretebilir. Gemideki her bölümün değişik yangın özellikleri vardır. Aerosol reaktörler, gemi bölümleri için idealdir. Makine odalarında, mutfaklarda, saklama odalarında ve elektromekanik sistemlerde kullanılabilir. Bir gemide zaman, en önemli yangın mücadele kriteridir. Aerosol reaktörler yeni başlayan bir yangınla mücadelede çok etkilidir. Söndürme birkaç saniye içinde gerçekleşir.

Rüzgar Santrallerinde Aerosol Uygulaması

Günümüzde yangınlar, rüzgar santrallerinin en büyük belasıdır. Yıldırım çarpmaları, mekanik aksamdaki ısı veya kablolardaki aşırı yük nedeni ile sürekli yangın çıkmakta ve mevcut itfaiye ekipmanları ile pervane kulesine kadar ulaşmak imkansız olduğundan, santral tümüyle yanmaktadır. İşletmeciler ve sigorta şirketleri için zarar çok büyüktür. Aerosol reaktörleri rüzgar santralinin üç riskli alanında kullanılır; Kulede, transformatör odasında ve kapalı panoların içinde. Santralin bir gerekliliği olan düşük ağırlık, küçük kurulum alanı ve tesisat boruları gereksinimi olmaması Aerosol reaktörlerinin santrallerdeki tercih nedenidir.

Elektrik Panolarında Aerosol Uygulaması

İstatistikler yangınların %32 sinde başlangıç nedeni olarak elektrik tesisatlarını göstermektedir. Elektrik panoları ve tesisatlarındaki aktif ve pasif bileşenler, tetikleyici şartlar oluştuğunda kuvvetli bir yangın riski içermektedir. Kabinlerdeki alev, buradan dağılan kablo yığınları ve kanallar üzerinden diğer odalara kolaylıkla yayılmaktadır. Aerosol reaktörleri panoların ve kabinlerin içine yerleştirilmek suretiyle, iç hacim içerisinde bir baskın yaratarak yangını diğer bölümlere yayılmadan saniyeler içinde söndürmektedir. Panolar ve elektrik kabinleri için bu çözüm yüksek derecede etkin ve alternatiflerine göre ekonomiktir.

Araçlarda Aerosol Uygulaması

Araçlarda çıkan yangınlar zaman açısından çok kritiktir, zira yolcu kabinindeki sıcaklık çok çabuk 100C üzerine çıkmakta ve acil tahliye yapılmadığı takdirde can kaybına yol açmaktadır. Araçlarda yangın riski taşıyan bölgeler, motor kabini, döşemealtı malzemeleri ve yakıt tanklarıdır. Aerosol çözümleri arabalar, kamyonlar ve otobüslerde riskli bölgelere uygulanır ve yangının anında sözdürülmesini sağlar. Ortama göre bölümü baskılama ya da hedef alma yöntemi uygulanabilir.

Transformatörlerde Aerosol Uygulaması

Yüksek/alçak voltaj sistemleri ve transformatörlerdeki yangınlar çok tehlikelidir. Elektrik kesintisinin yaratacağı maddi ve organizasyonel kayıpların yanında, transformatör içinde veya izolasyon maddelerindeki alev yüksek derecede zehirli gazlar ve atık ürünler ortaya çıkarır. Yangın, yüksek ısı, elektrik kaçağı veya bir kontaktördeki kıvılcımdan çıkabilir. İnsan hatası da yüksek gerilim tesislerinde yangına yol açmaktadır. Aerosol reaktörleri bu tür tesislerde oda baskılama veya noktasal söndürme amacı ile kullanılmaktadır. Tüm modeller bu tesisler için uygundur.

Mutfaklarda Aerosol Uygulaması

Mutfak özellikle derin fritözlerin ve her türlü alev ve ısı kaynağının bulunması ile yüksek yangın riski taşır. Kolaylıkla alev alabilen birikmiş yağlar personel ve ekipmanı risk altına sokmaktadır. Geçmişte zamanında söndürülemeyen mutfak yangınları çok daha büyük zararlı bina yangınlarına dönüşmüştür. Risk alanlarına yerleştirilen Aerosol söndürücü reaktörler, tetiklendikten sadece birkaç saniye sonra yangını söndürür. Söndürmeden sonra yüzeyde kalan atıklar, su ve deterjan ile kolaylıkla temizlenebilir. Küçük yapıları ve kolay kurulum özelliği ile Aerosol baskılama sistemleri mutfaklar için idealdir. Diğer gazlı sistemler gibi boru döşenmesine gerek yoktur. Yangının yayılması riskli alanlara birkaç Aerosol reaktör yerleştirilmesi ile engellenir.

Bilgi İşlem Merkezlerinde Aerosol Uygulaması

IT yöneticileri arasında yapılan değerlendirmelerde, veri merkezleri için virüs ve saldırılar kadar önemli bir tehlike de yangın olarak görülmektedir. Uluslararası firmaların birçoğu veri kaynaklarını sermayelerinin önemli bir kısmı olarak değerlendirmekte ve bunu korumak için hiçbir yatırımdan kaçınmamaktalar. Depolanan verinin sürekli artması ve donanımların kurulum açısından daha karmaşık hale gelmesi yangın ile mücadeleyi daha önemli hale getirmekte. Aerosol reaktörleri riskli bölgelere küçük üniteler halinde yerleştirilebildiğinden server odalarında ve veri merkezlerinde kullanımı çok pratiktir. Ufak boyutları sayesinde kabinlere kolayca yerleştirilebilir. Bunun yanında tesisat döşenmesi gerekmediğinden kabloların risk oluşturduğu yükseltilmiş zemin veya tavanlarda da çok rahat kullanılabilir. Hafif olduğundan manyetik tutucular ile monte edilebilir, vidalama (ekipmana zarar verme) gerektirmez. Yangın söndürme için aktif olduğunda cihazların fonksyonalitesini engellemez. Söndürmeden sonra kalıntılar klasik temizlik malzemeleri ile temizlenebilir.